מאמרים ומידע

על שתיית מים אצל חתולים

חתולים זקוקים למים בדיוק כמו כולנו. ללא שתיה מספקת, החתול חשוף לסכנות מיידיות של התייבשות וכן להתפתחות שלל בעיות בריאות, כגון חסימות בדרכי השתן שאינן נשטפות כנדרש. ראו את הנושא כבעל חשיבות של רפואה מונעת!

למרות הנחיצות העצומה של שתית מים סדירה, מתברר שבין חתולים ומים מתקיימת מערכת יחסים מורכבת.

בקצרה, הסברה המקובלת היא שהחתול בימינו עדין חולק במידה רבה את טבעו עם אבות הבר שלו. בטבע, החתול ניזון מטרף של בעלי חיים קטנים. גופם של אותם ניצודים מורכב מכ-70 אחוז מים ולכן החתול שואב ממנת הטרף שלו הן את התזונה הדרושה והן נוזלים בשפע. הוא משלים בטבע את מכסת הנוזלים לפי הצורך והזמינות לרוב ממקווי מים זורמים. 

החתול החי בביתנו אוכל לרוב מזון יבש שככל שהוא איכותי, עדין תמיד מכיל כ-10 אחוז מים בלבד. בטנו מלאה לשובע אבל הוא עלול "לחשב" כי הטמיע בארוחה גם נוזלים במידה מספקת, בדומה לארוחת הטרף שלו בחיי הבר. עובדה ידועה היא כי הדחף שלו לשתות אינו מפותח די הצורך. 

נוסיף על כך את הנטיה של חתול לבררנות יתרה, שגם היא כנראה נובעת ממנגנוני הגנה ושימור שסייעו לו בחיי הבר, ונוכל להתחיל להבין ולהציע פתרונות לבעיה של הסתייגות משתייה מספקת של מים בתנאי הבית המודרנים של הזנה במזון יבש מסחרי.

קצת על העדפות השתייה של חתולים

הנה דוגמאות אופייניות להסתייגויות של חתולים מצורות שגרתיות של הגשת מים בסביבה הביתית. לחלקן יש סיבות משוערות ולחלקן עדין לא. 

  • חתול לרוב יעדיף מים זורמים על פני מים עומדים. מים זורמים מכילים כמות חמצן מוגברת שמשפרת את איכותם וטעמם וכמובן זרימתם הופכת את החוויה גם למשחק מענייו ומסעיר. סביר להניח שהחתול בטבע נמנע ממקווי מים עומדים מחשש להיגיינת מים ירודה. 
  •  חתול בדרך כלל יעדיף לשתות מקערת מים שממוקמת בנפרד מקערת המזון. בטבע החתול אוכל את טרפו הרחק ממקור המים כדי למנוע את זיהום המים. גם בבית, גרגרי מזון שמחליקים בטעות לקערת המים, משנים את טעם והרכב המים ומעוררים בו חשד למים לא היגיינים שעדיף להימנע מהם.
  • שפם החתול הוא איבר רגיש ביותר ויש חתולים שחווים אי נעימות משמעותית עקב חיכוך שפמם בדפנות קערה צרה. 
  • לעתים חתולים מגלים העדפות גם לסוג הכלי. לדוג' עשויים להעדיף שתייה מכלי זכוכית על פני נירוסטה, קרמיקה או רחמנא ליצלן פלסטיק. בניגוד לבני אדם שחווים את טעמם של מים לרוב כתפלים, החתול חש בטעם המים ויתכן שסוג הקערה משפיע על טעימות המים ומכאן נובעות ההעדפות. 
  • בהקשר דומה, מים עומדים עשויים לאבד מטעמם הטוב עקב הצטברות אבק, שיער, מזון שהחליק פנימה, או לכלוך אחר שנכנס ע"י חתולים שנוהגים לשרבב כפות רגליהם למים.
  • בידיעה מראש שדחף הצמא והשתייה של חתול מעוכב, ושהחתול חיה סקרנית ודעתה מוסחת בקלות, יתכן שקערת מים אחת בסביבה ביתית מרווחת לא תספיק כדי להבטיח שתיה מספקת. אם החתול עסוק בגירויים מעניינים בחדר מסוים, הוא עלול שלא לטרוח די הצורך לגשת לשתות מים בחדר מרוחק. 
  • לעתים חתולים חשים סיכון לכרוע ליד קערה, במיוחד אם היא ממוקמת בפינה וחושפת את גבו של החתול לסכנה אפשרית (כגון חתול אחר שינצל את הכריעה עם הגב כדי לקפוץ עליו).

איך לעודד את החתול לשתות מספיק?

הנה דוגמאות למה שניתן לעשות כדי לעודד חתול לשתות מים ולהבטיח צריכת נוזלים מספקת.

  • תנו לחתול כפי יכולתכם ארוחת מזון רטוב אחת או יותר ביום. מזון שימורים מכיל כ-75-80 אחוז מים. חשוב להקפיד ולבחור שימורי "מזון מלא" (complete) שמספקים את כל הערכים התזונתיים הנדרשים, בניגוד למזון משלים (complementary) שיכול לשמש תוספת אך לא תחליף לארוחה. כיום חובה לציין על תווית הקופסה האם המזון מלא או משלים ואין צורך להסתמך על דעת המוכר.
  • מומלץ להציע בנוסף לקערות מים גם מזרקת מים יעודית שנמכרת בשוק. ישנם סוגים שונים הן מבחינת חומר הכלי (וככל שניתן תקציבית, כדאי להעדיף מזרקה מקרמיקה על פני פלסטיק) והן דפוס הזרימה (פיה אחת שמדמה ברז, מפל קטן, או "מטריית מים"). לרוע המזל לא ניתן לנבא מראש את העדפת החתול ובכל מקרה, יש לאפשר תקופת התוודעות למקור המים לפני שמסיקים כי החתול לא אוהב את המזרקה שהצענו לו. בתקופה זו, וגם בהמשך, חובה לספק במקביל גם קערות מים רגילות.
  • יש למקם את קערות המים במיקום שונה ומרוחק מקערת המזון.  
  • יש להציב ברחבי הבית מספר קערות כדי להגדיל את הזמינות עבור חתול עסוק או עצלן 😹 
  • יש לשטוף ולהחליף את המים לפחות פעם ביום, רצוי יותר. שימו לב לשטוף יסודי לאחר ניקוי בסבון. 
  • כדאי למצב את הקערה לא בפינה כדי שהחתול לא ייאלץ לשתות כשהוא חש שגבו חשוף לפגיעה אפשרית.
  • נסו להציע קערות מסוגים שונים (קרמיקה, נירוסטה, זכוכית) כדי לגלות מה החתול האישי שלכם מעדיף.
  • חשוב לבחור בקערה רחבה כדי למנוע חיכוך יתר של שפם החתול בדפנות
  • לעתים חתול מעניק משמעות למפלס המים, שכן הוא יצור חובב הרגלים קבועים. נסו להקפיד על מפלס מים פחות או יותר אחיד בעת מילוי הקערה

על חתולים ותזונה: מרכיב הנוזלים במזון

עובדה ידועה היא שלחתולים יש דחף צמא פחות חזק ממינים אחרים. שלל תמרונים הומצא כדי לעודד חתולים לשתות יותר (ראו מאמרים קודמים בנושא). הסיבה המשוערת היא שהחתול במקור הוא חית מדבר טורפת שמורגלת לספוג את מכסת הנוזלים הנחוצה לה מאכילת הטרף, שכמו כל יצור חי, מורכב מכ 70-80 אחוז מים. כלומר, כשחתול ניזון מטרף, הוא "משקלל" כי קיבתו המלאה מכילה כמות נוזלים מספקת, או כמעט מספקת, בעוד שכשחתול אוכל מזון יבש, המכיל רק כ10 אחוז נוזלים, הוא "מניח" ע"פ נפח הקיבה כי ספג כמות נוזלים גדולה יותר מכפי שבאמת. 

חתולים שאוכלים רק מזון יבש שותים יותר מחתולים שניזונים ממזון רטוב (שימורים, בשר), אבל מחקרים מראים כי מכסת הנוזלים הכוללת שהחתול צורך היא נמוכה יותר מהדרוש. הנוזלים נחוצים לשטיפת דרכי השתן ולתפקוד הכליות ולכן מאד יתכן שהתזונה המודרנית דלת הנוזלים קשורה לבעיות הנפוצות והחמורות של חסימות בדרכי השתן ושל אי ספיקת כליות. 

גם מבלי להיכנס לניתוח מורכב של מדדי איכות מזון תעשייתי לחתולים, נוכל להסתמך על עיקרון הנוזלים ההכרחיים לקיום ולהסיק כי מזון רטוב מבטיח צריכה טובה יותר של נוזלים ע"י החתול הממעיט מטבעו בשתייה. ארוחה אחת או יותר ביום של שימורים תסייע להגדלת צריכת הנוזלים של החתול. 

הערה לגבי שימורים: על כל אריזת שימורים, מופיע כיתוב לפיו נדע האם הוא "מזון משלים" שפירושו שסך המרכיבים שלו אינו מספק את הצרכים התזונתיים של החתול, או "מזון מלא" שפירושו שהחתול יכול להתקיים רק על צריכתו משום שהוא מספק את כל המרכיבים התזונתיים ההכרחיים. יש להקפיד לבחור שימורי מזון מלא ללא פשרות. קיימים בשוק שימורי מזון מלא באריזות קטנות וגדולות.