מאמרים ומידע

טורניר חושים: חתולים מול בני אדם

 

לחתולים יש אינסטינקטים טבעיים לארוב לטרף, לעקוב אחר ריח של אובייקט לא מוכר, ולהכיר בחולשותיהם על מנת להתגונן בפני סכנה. יש להם חושים מעולים לסרוק את סביבתם, לזהות חבר או אוייב ולבחון אובייקטים.

שמיעה

לחתולים יש כישורי שמיעה מדהימים והם נחשבים לבעלי שמיעה טובה יותר מרוב היונקים, כולל כלבים. בעזרת אוזניים שמעוצבות כמו צלחות לוויין, טווח השמיעה של חתולים מגיע לרמה על-קולית. צליל נמדד עי מחזורי רטט. מספר מחזורי הרטט שצליל מייצר בכל שנייה נקרא תדר ויחידת המדידה מכונה הרץ. חתולים, כלבים ובני אדם מסוגלים לשמוע תדרים נמוכים פחות או יותר אותו דבר. אולם בתדרים הגבוהים, החתול מסוגל לשמוע צלילים עד 79 אלף הרץ, בעוד שכלבים מגיבים לצלילים עד 45 אלף הרץ ובני אדם נשרכים מאחור עם יכולת לשמוע תדרים עד 20 אלף הרץ.

1:0 לחתולים 😹

חוש הריח

לחתולים יש חוש ריח מפותח שמסייע להם לזהות ריחו של טרף או פירור מזון שנמצא מתחת למקרר. אפם רגיש ביותר לריחות שכן בנחיריים מצויים כ-200 מיליון תאי קולטני ריח, יחסית ל-9 מיליון בלבד אצל בני אדם. פרט לשימוש בחוש הריח כדי לאתר מזון, חתולים מנצלים את החוש כאמצעי תקשורת. לחתולים יש בלוטות ריח על ראשם וכפות רגליהם. כשהם מחככים ראש או כפות רגליים כנגד עצם כלשהו, הם משאירים את "כרטיס הביקור" שלהם לידיעת חתולים אחרים.

2:0 לחתולים 😸

חוש המישוש

שפם החתול הוא למעשה איבר חישה משוכלל המצוי לא רק בצידי האף אלא גם מעל העיניים, בצידי הלחי ומאחורי הרגליים הקדמיות. סביב האף מסודרות כ-12 שערות מכל צד. אצל כל חתול הן מסודרות באופן ייחודי, בדומה לטביעת אצבע של אדם. זיפי השפם מעל העין מגנים עליה. הם קולטים שינויים ומאפשרים לעין להיעצם לפני שגוף כלשהו מתקרב אליה. לאורך שורש זיפי השפם ממוקמים קצוות עצבים שמתפקדים כחיישנים להעברת מידע משערת השפם דרך מערכת עצבים מסועפת עד למוח המעבד את המידע המגיע מהסביבה. שיער השפם מסוגל לקלוט מידע של שינויים מזעריים בתנודות האויר, שינויי טמפרטורה ואפילו שינויים בלחץ האויר, ומידע זה חיוני להתמצאות החתול בסביבה. השפמים בצידי האף מסייעים לחתול לנווט במקומות צרים או נמוכים שכן הם מותאמים לרוחבו. כך החתול יודע מראש האם יוכל להידחק למקום צר. השפם גם מסייע לחתול להבין היכן מצוי טרף או אוייב עוד בטרם ראה או הריח אותו באמצעות קליטת תנודות האוויר שהם מייצרים ממרחקים.

ומה יש לנו? כלום ולכן המצאנו את הווייז וה-gps 😉

3:0 לחתולים 😹

חוש הטעם

חתולים כידוע מאד בררנים בנוגע למזון (לעומת כלבים שיאכלו כמעט כל דבר שמוצע להם). האכילה הבררנית של חתולים נובעת מכך שיש להם רק 473 בלוטות טעם לעומת 1700 בלוטות אצל כלבים וכ-9000 אצל בני אדם. יש לחתולים קולטני טעמים מרים כהגנה מפני אכילת רעלים, ומאידך העדר קולטנים לטעמים מתוקים. חתול שנמשך למזון מתוק, כגון גלידה, למעשה מזהה את מרכיב השומן ולא את המתיקות. חתולים אינם צרכני פחמימות שבסופו של עיכול מתפרקים לסוכרים, ולכן אין להם צורך בקולטני מתיקות.

עוד עובדה מעניינת היא שלחתולים (וכלבים) יש קולטני טעם למים. בניגוד לבני אדם שחווים מים כנוזל תפל או משעמם ללא תוספת טעמים, חתולים חשים שלמים יש טעם ממשי. היחסים המורכבים של חתולים ומים, הם נושא בעל חשיבות עליונה שנדון בו במאמר נפרד.

בכל אופן, בנושא החושי הנוכחי, בני אדם מקבלים נקודה 😹

3:1 לחתולים.

חוש הראייה

חתולים מסוגלים לראות במבט פנורמי הודות ליכולתם להרחיב אישונים. הראייה המרחבית המצוינת מסייעת להם לזהות תנועה של עכבר או מעופף בשדה ראייה רחב בהרבה משלנו. בנוסף, חתולים פעילים בעיקר בשעות השחר והדמדומים ובהתאם לכך, כמות תאי הקנים שלהם הרגישים לאור מועט גדולה פי 6 עד 8 יחסית לבני אדם.

מצד שני, לאדם יתרון בראיית יום טובה, חדה ורגישה לצבעים יחסית לחתולים.

התוצאה 1:1

 

תוצאה סופית 4:2 לטובת החתולים😻