מאמרים ומידע

חתולים – מומחים בהסתרת כאב

יקירינו המשופמים לא מספרים לנו כשכואב להם, והם סובלים מכאב – בדיוק כמונו.

מדוע? 

בטבע, החתול בין המינים הבודדים שהם גם טורפים וגם נטרפים והוא חי בודד, ללא להקה שסובבת אותו. חתול חולה או פצוע, הופך מייד לטרף קל. לכן בשעת פציעה או חולי, החתול יעשה מאמצים כבירים לא למשוך תשומת לב ולהסתתר בדממה. החתול השתנה גנטית רק במעט בתהליך הביות והוא מתנהג בביתנו בהתאם לדפוסי ההישרדות הטבועים בו. בכל זאת יש סימנים דקים לכך שהחתול חווה אי-נוחות וכאב. לרוב, אנו שמכירים את התנהגות החתול, נוכל להבחין בשינויים שעשויים ללמד על מצוקתו. "החתול לא מתנהג כתמול שלשום" – הוא הסימן הכללי החשוב הראשון שצריך להדליק נורה אדומה.


פרט למצבים ברורים ובולטים, כגון פציעה או ניתוח, יתכנו מחלות רציניות שכרוכות בכאב (כגון סכרת, כשל כלייתי, דלקת מפרקים ועוד), בעוד שהסימנים שהחתול מפגין הם מרומזים בלבד. יש לשים לב במיוחד לשינויים התנהגותיים בגיל המבוגר שכן מחקרים מצאו כי חתולים רבים סובלים מדלקות פרקים שעד לא מזמן יוחסו בעיקר לכלבים (חתול עם דלקת מפרקים לא יצלע כמו כלב אלא ימנע לדוגמה מקפיצה למקומות מוגבהים שהעדיף בעבר).


דוגמאות לשינויים וסימנים שיכולים להעיד על כאב מסיבות בריאותיות שונות:

  • הפחתה בפעילות והתכנסות במקומות שקטים וחשוכים.
  • הימנעות מליטופים והתכרבלות בחיקנו.
  • הפרעות בשימוש בארגז השירותים. לעתים עקב בעיה ישירה שקשורה לדרכי השתן ולפעמים עקב כאב וקושי להגיע לשירותים.
  • הפחתה באכילה ושתייה.
  • הפחתה בטיפוח העצמי. הפרווה לעתים פחות מבריקה וחלקה.
  • אישונים מורחבים או לחילופין מצמוץ וסגירת עפעפיים למחצה
  • אי שקט.
  • תגובות תוקפניות יתכן במגע באיברים כואבים.
  • שכיבה עם גב מקומר, ראש נוטה כלפי מטה.

חשוב לציין שתרופות רבות לשיכוך כאב שמשמשות עבור בני אדם ואף כלבים הינן מסוכנות ביותר לחתולים!!!
לעולם אין לתת לחתול נוגדי כאב ללא הנחית וטרינר.
למרות שהספרות המחקרית בנושא כאב ושיכוך כאב אצל חתולים לקה בחסר בהשוואה לכלבים, כיום נושבת רוח חדשה והידע התרחב. אם בעבר היה מקובל להאמין שכאב בעת פציעה או החלמה מניתוח מסייע על ידי הימנעות החתול מתנועתיות, כיום יש הסכמה שמניעת כאב תורמת בצורה משמעותית לתהליך ההחלמה, ולהיפך. כאב נחשב לבעיה רצינית מאד שמעכבת ריפוי ועלולה לגרום להחמרה וסיבוכים (לדוגמה, הפחתה באכילה בעקבות כאב עלולה לגרום למחלת כבד שומני אצל חתולים). כלל מנחה הוא שאם משהו מכאיב לבן-אדם, קרוב לוודאי שהוא יכאיב גם לחתול. חתולים זקוקים לאבחון וטיפול הן במחולל והן בכאב הנלווה. אל תהססו לשאול במישרין את הוטרינר שאלות בנוגע לכאב ולבקש עבורו שיכוך כאב.