מאמרים ומידע

בעיות פה, חניכיים ושיניים אצל חתולים

הבה נתחיל מהסוף: חתולים רבים הסובלים מבעיות שיניים וחניכיים זקוקים לעקירה נרחבת של רוב השיניים, בדרך כלל כולן פרט לניבים. הבשורה הטובה היא שחתולים אלה יוכלו לחיות חיים מלאים וטובים ולאכול ללא קושי, גם מזון יבש, מיד לאחר ההחלמה מהניתוח.
הכיצד?
החתול הוא טורף מובהק ומבנה שיניו מותאם לחיתוך וקריעה של טרפו. גם שיניו הטוחנות וקדם-טוחנות, בעלות מבנה חד ולא שטוח ואינן משמשות ללעיסה משמעותית. באכילת מזון יבש, החתול לרוב חותך את הכופתאות או בולע אותן כמעט ללא לעיסה. לכן לאחר הסתגלות קצרה, החתול חסר השיניים יחזור לאכול מזון ללא קושי, בתנאי שאינו חייב לצוד כדי להתקיים או להגן על עצמו בעזרת שיניו.

כעת נחזור אחורה: אחת הבעיות הנפוצות אצל חתולים היא שיניים רקובות ודלקות חניכיים. הסטטיסטיקה מדאיגה. כ-80 אחוז מהחתולים מעל גיל 3 סובלים מדלקות חניכיים בדרגות שונות. חתולים שסובלים מבעיות קשות בחלל הפה, מתקשים לאכול מזון מוצק ופעמים רבות נמנעים מאכילה עקב עוצמת הכאב ומגיעים למצבי אנורקסיה עד מוות. כואב לחתולים, מאוד, בדיוק כמו שכואב לנו. ההבדל היחיד הוא שחתולים מסתירים את כאבם מסיבות גנטיות (לקריאה נוספת: "חתולים — מומחים בהסתרת כאב")

דלקות ומחלות חניכיים נגרמות ככלל עקב הימצאות חיידקים מרובים בחלל הפה; חיידקים שבמצב בריא נחשבים "ידידותיים" אולם פעילות יתר שלהם מובילה למצבי דלקת ברי טיפול או למחלות חניכיים מתמשכות שמצריכות בד"כ התערבות כירורגית.

סימנים שכיחים המעידים על בעיית שיניים

1) ריור מוגבר והפרשות מהפה, שקופות או צהבהבות-מוגלתיות
2) ירידה בתיאבון, רזון, הפסקת אכילה
3) תנועות משונות בלעיסה, הירתעות וקפיצה לאחור בזמן אכילה
4) קושי בלעיסה והעדפת מזון רטוב ורך
5) פרווה מוזנחת, מדובללת ולא נקייה עקב הפסקת הליקוק והטיפוח העצמי
6) רגליים קדמיות מלוכלכות עקב הפרשות מהפה וניסיון של החתול להסיר הפרשות בעזרת הרגליים או התעסקות באזור הפה עם הגפיים הקדמיות עקב כאב ואי נוחות
7) ריח רע מחלל הפה
8) לעתים לא יופיעו סימנים בולטים והחתול רק ייראה לנו שקט ומכונס

מחלות פה אצל חתולים

יש שתי מחלות פה או שילוב ביניהן שמסבות כאב ומצוקה גדולה בשכיחות גבוהה אצל חתולים:
● דלקת/מחלת חניכיים באזור החיבור בין החניכיים והשיניים (ג'נג'יבה זה המונח הרפואי לחניכיים ודלקת בחניכיים מכונה ג'נג'ביטיס).
● דלקת ריריות חלל הפה בחלק האחורי באזור חיבור הלסתות והלוע (סטומה זה המונח הרפואי לחלל הפה והדלקת מכונה סטומטיטיס).
● שילוב בין שני מצבי החולי (fgs – ‘‘feline gingivo-stomatitis‘‘)

הגורמים למחלות חניכיים

הגורמים למחלות חניכיים אינם ברורים דיים. ככל הנראה ישנם מספר גורמים התורמים להיווצרות דלקות כרוניות של  החניכיים והריריות:
א)  סוג של רגישות או אלרגיה לנוכחות רובד החיידקים הצבור על השיניים שמוביל לתגובת יתר חזקה ומתמשכת של המערכת החיסונית התוקפת את החניכיים וגורמת לנזק קשה. למעשה, מערכת החיסון תוקפת את הגוף עצמו. דלקת חניכיים ממושכת וסוערת תוביל לנסיגת חניכיים ופגיעה בעצם ובמבני השיניים.
ב)  פגיעה במערכת החיסונית על רקע זיהומים או מחלות המדכאות אותה (כגון איידס של חתולים FIV).
ג) מחלות ויראליות כגון נגיפי קליצי, הרפס וחתלתלת (מחלות שכלולות בחיסון המרובע לחתולים), נגיף ה-FIP,
ד) מחלות מערכתיות שונות כגון אי ספיקת כליות (הגורם להצטברות רעלנים שאינם מפונים כראוי ע"י הכליות ועלולים לגרום להופעת כיבים בפה, סוכרת (רמת סוכר גבוהה מעלה סיכון לזיהומים, גם בחלל הפה) ועוד.

אבחון ייעשה ע"י וטרינר, לרוב תחת טשטוש.

טיפול

● במקרים קלים והתחלתיים, בד"כ יומלץ על ניקוי שיניים יסודי להסרת רובד החיידקים מלווה במתן אנטיביוטיקה לפרק זמן משמעותי.
● באיבחון של מחלה אוטואימונית לעתים ינתנו סטירואידים לדיכוי מערכת החיסון שתוקפת את החניכיים. ההטבה היא לרוב זמנית ויובא בחשבון ששימוש ממושך בסטרואידים מעלה סיכון להופעת סוכרת ודלקות לבלב. הטיפול המומלץ ביותר הוא עקירת השיניים הטוחנות. במקרים חמורים של דלקת חריפה, יתכן שהשיניים פגועות מאד וייעקרו במשיכה. כאשר חתול סובל ממחלת חניכיים בלבד והשיניים עדין חזקות יחסית, נדרשת עקירה כירורגית כדי למנוע סיכון של שבירת השן או השורשים והישארות שרידים.

מאחר שהתגובה החיסונית פועלת נגד השן, רק עקירת שיניים ושורשים בשלמות יביאו לשיפור והחלמה. החלמה מושגת בעקבות עקירת השיניים הטוחנות בכ80 אחוז מהחתולים. ההחלמה לאחר טיפולי השיניים הינה מהירה. ברוב המקרים יש צורך במשככי כאבים, אנטיביוטיקה והזנה במזון רך בלבד עד לאיחוי של רירית הפה (חניכיים), וצפוי שיפור ניכר תוך ימים אחדים.

במרפאת העמותה שלנו אנו עדים לחתולים רבים המגיעים לעיקור/סירוס או פרוצדורות רפואיות כאשר הם סובלים גם מבעיות פה. לצורך הענקת טיפול איכותי במקרים אלו, וכדי להמנע מסיכון השארת שרידי שורשים בעקירות עם מכשירים ידניים בלבד, הצטיידנו במכשור דנטלי מתקדם לביצוע עקירות כירורגיות של השיניים האחוזות בחוזקה בלסת.  בעזרתו ניתן לחשוף חלקית את שורשי השיניים, לבצע חיתוך בין השורשים, ולעקור את השן בשלבים ובשלמות. יכולות אלו חיוניות מאוד כדי למגר את הבעיה ואת סבלו של החתול.